Box-kamera/Tub-kamera


En fast nätverkskamera är det bästa valet när en traditionell kamera konstruktion är att föredra i avskräckande syfte. Betraktelseriktningen ställs när kameran monteras. Det finns flera modeller med ett justerbart objektiv och/eller utbytbara linser för ökad flexibilitet. Kamerahus finns också för montering av kameran utomhus eller i tuffa miljöer.

Dome kamera

En fast nätverkskamera är det bästa valet när en traditionell kamera konstruktion är att föredra i avskräckande syfte. Betraktelseriktningen ställs när kameran monteras. Det finns flera modeller med ett justerbart objektiv och/eller utbytbara linser för ökad flexibilitet. Kamerahus finns också för montering av kameran utomhus eller i tuffa miljöer.

PTZ kamera

PTZ kamera kan stödja funktioner som patrullering, patrulleringsinspelning, Gatekeeper funktionalitet, autotracking med mera. Ett brett utbud av tillbehör är tillgängliga.


Termförklaring allmän

3DNR (3 Dimensional Noise Reduction)

En funktion som minskar störning i bild, detta ger bättre bild i lågt ljus och minskad dataförbrukning.

4K

En upplösningsstandard på 4096 x 2160 pixlar, 4K står för 4000 horisontala pixlar. Inspelning på 4K som sedan konverteras till en lägre upplösning, t.ex. 1080P, har chans att visa mer detaljer än en inspelning som togs direkt på 1080P.

AGC (Automatic Gain Control)

Kameran kompenserar för låg ljusstyrka genom att förstärka datasignalen, vilket leder till en ljusare bild.

Auto-Tracking

Funktion för att följa rörelser. När en rörelse i ett övervakat område sker så zoomar PTZ kameran in och följer sedan rörelsen.

AWB (Automatic White Balance)

Kameran kompenserar automatiskt färgskillnader som annars skulle uppstå beroende på ljuskälla. (olika lampor, solljus, etc.).

BLC (Backlight Compensation)

Digital kompensation vid stor kontrast i bild, till exempel om en stark ljuskälla bländar kameran.

CMOS (Complementary Metal Oxide Semiconductor)

Integrerad krets (ett chip), används för bildupptagning.

Day/Night

Automatisk kompensation för förändringar i ljusnivå på grund av tid på dygnet. Kan bestå av flera olika lösningar, som t.ex. aktivering av IR belysning eller ändringar i hur bilden behandlas.

DEFOG, Kamerafilter

Digital kompensation för partiklar i luften såsom snö och dimma ger bättre kamerasikt när det råder svåra väderförhållanden.

DND (Do Not Disturb)

Enheten ställs till att inte ta emot kommunikation som t.ex. samtal, används om man inte vill bli kontaktad via enheten.

Dual Stream

Bildöverföringen är uppdelad i två separata ”strömmar”, som kan vara inställda på olika upplösningar och visas i olika enheter (t.ex. en stream spelas in i NVR, en Stream visas i smartphone appen).

DWDR (Digital Wide Dynamic Range)

Ett analogt videoformat utan komprimering, används oftast inom kameraövervakning.

Effio

Ett analogt videoformat utan komprimering, används oftast inom kameraövervakning.

EIS (Electronic Image Stabilization)

Digital kompensation för rörelse av kameran (skakig bild).

Exmor CMOS

Speciell typ av chip (se CMOS ovan) som är känsligare än ett vanligt CMOS chip och har störningsreducering.

Face Detection

En funktion där människor detekteras genom att systemet känner av ansikten. Var god notera att detta inte identifierar en specifik person, utan endast att en människas ansikte har detekterats.

FPS (Frames Per Second)

Syftar på hur många bilder som hanteras för varje sekund. Högre FPS ger ett bättre bildflöde, vilket är viktigt om man vill se snabba rörelser, till exempel vid fordonstrafik eller kassor. Högre FPS leder till högre dataförbrukning eftersom fler bilder används per sekund.

HDCVI (High Definition Composite Video Interface)

Är en teknik som ger HD bildkvalitet via analog anslutning över coaxial kabel.

HDIS (High Definition Image Sensor)

Högupplöst bildsensor, för den analoga kameran.

Heatmap

Används för att visa var i bilden rörelser sker över en längre period. Genom att analysera inspelat material från en viss period kan Heatmap ge en överblick över vilka ytor som har mest aktivitet. Detta kan användas för att till exempel analysera kunders rörelsemönster i butik för att få information om vilka varor/tjänster som kunden visar intresse för.

ICR (Infrared Cutfilter Removal)

Kameran tar bort ett filter som hjälper den att se färgskillnader, vilket ger skarpare ljusupptagning men sämre färgkvalitet. Används vid svartvitt mörkerseende via IR.

IPS (In Plane Switching)

Teknik för LCD skärm, som används för att bilden ska vara synlig oavsett vinkel.

People Counting

Använder kameror monterade rakt ovanför ingångar för att registrera in- och utpassering i det övervakade området. Detta kan användas för att t.ex. ha en överblick över hur många personer som just nu vistas i lokalen, eller för analys över persontrafik i shoppingcenter och gallerior.

Progressive Scan

”Progressiv bildavläsning”, dvs hela bilden återges, rad för rad, vid uppdatering.

PTZ (Pan Tilt Zoom)

Är en funktion där en kamera har motorer som ger horisontala och vertikala rörelser samt zoom. Kameran kan via dessa riktas om och zoomas in, antingen manuellt eller via automatiserade system.

RAID (Redundant Array of Independent Disks)

Är en term för en funktion där flera hårddiskar länkas via programvara för att fungera tillsammans. Används normalt i ett kameraövervakningssystem för att spegla data på hårddiskarna så att inget inspelat material går förlorat om en hårddisk skulle gå sönder. RAID har olika nivåer som indikerar hur hårddiskarna är kopplade till varandra, t.ex. RAID 1, RAID 5, etc.

Resolution

Kallas upplösning på svenska, och betyder hur många pixlar som används för att rita upp bilden. Fler pixlar leder till en mer detaljerad bild, som kan klara att man zoomar in djupare, men även att det går åt mer data för överföring av bilden.

ROI (Region of Interest)

Är en teknik som gör att en del av bilden prioriteras, och kan ha högre bildkvalité än resten av bilden.

SATA (Serial Advanced Technology Attachment)

Är en typ av kabelanslutning som används främst för hårddiskar.

TDR (Time Domain Reflectometry)

Är en teknik för att mäta av elektriska kablar för fel eller brytningar. Testenheten skickar en signal och känner av reflektioner som kommer tillbaka via kabeln.

WDR (Wide Dynamic Range)

Används för att hantera stora ljusskillnader i bild. Om en kamera är installerad vid ytor med t.ex. fönster eller stark belysning så kan detta skapa stor kontrast i bilden, WDR justerar bilden så att mycket mörka och mycket ljusa ytor fortfarande ger en klar bild.


Termförklaring Vivotek

Anti-Ligature

Vivoteks Anti-Ligature kameror är designade för att inte ha några tillgängliga kanter eller utbuktningar som kan användas för att få grepp på kameran. Detta för att undvika skada på kameran, omgivningen eller på person. Dessa enheter är utvecklade för användning i till exempel psykvård, häkte och fängelse.

Shepherd

Är en programvara som används för att enkelt söka upp Vivoteks enheter på ett nätverk. Datorprogrammet Shepherd förenklar även nätverkskonfiguration av Vivoteks kameror.

Shock Detection

Kameror med Shock Detection har en inbyggd accelerometer som känner av slag mot kameran, vilket betyder att kameran kan skicka ut en varning vid t.ex. vandalism eller annan åverkan. Känsligheten på accelerometern kan justeras.

Smart IR

Smart Motion Detection

Vivoteks avancerade algoritm för rörelsedetektering. Genom en djupare analys av bildmaterial kan enheter med Smart Motion Detection identifiera om rörelser är något som bör detekteras (människor, biltrafik) eller något som bör ignoreras (regn, växtlighet i vind, ljusförändringar).

Smart Stream

SNV

Vivoteks innovativa SNV (Supreme Night Vision) teknologi möjliggör övervakning med färgvideo i mörka områden, till exempel lagerlokaler eller utomhus nattetid. Vivoteks SNV utrustade kameror har en ultrakänslig optisk sensor som tar färgvideo av hög kvalitet även i extremt mörka omgivningar, kombinerat med avancerad signalbehandling som försäkrar god kontrast och färgkvalité, och 3DNR för att förbättra skärpan i bild.

Story Board Event Search

Med Story Board Event Search visar Vivoteks NVR inspelade händelser i ett lätthanterat och intuitivt gränssnitt, där man enkelt kan gå från en överblick till specifika händelser och tillbaka.

Trend Micro IoT Security

VAST2

Server och client – programvara för Vivoteks system.
VAST2 har ett enkelt och genomtänkt användargränssnitt med rik funktionalitet. Programmet används för att se och hantera alla dina Vivotek-system i en och samma programvara. VAST2 har ett brett utbud av användarvänliga funktioner, till exempel avancerad sökning och anpassningsbar layout.

VivoCloud

Vivocloud är en molntjänst som förenklar åtkomst till dina enheter, till exempel via VivoCloud appen eller webbläsare. Enheter registrerade till ett VivoCloud konto är tillgängliga via internet utan att man (vanligtvis) behöver jobba med nätverksinställningar som t.ex. portar eller IP adresser. Max 16 enheter/konto.

VivoCloud APP

App. som inte bara är gratis utan gör din säkerhetslösning mer flexibel och enklare att styra. Enheter kan enkelt och snabbt anslutas till appen genom att scanna av en QR-kod i enhetens web gränssnitt. Kameror bör hämtas in i appen via NVR enheten de är anslutna till. Via appen så kan du enkelt se livevideo men även snabbt komma åt inspelat material när som helst och vart som helst. Utrustad med pushfunktion får du omgående information när något inträffat med uppspelning av händelsen.